Bergvärme i kulturbyggnad

Arbetet med den nya värmeanläggningen i Norrhults Folkets Hus har börjat. Den tidigare uppvärmningen med pellets och olja skall ersättas med en modern bergvärmepump som hämtar sin energi från 3 stycken borrhål på vardera 225 meter.

Värmepumpen är en Thermia Robust Eco 42 som bygger på den senaste tekniken för fastighetsvärmepumpar. Värmen i huset kommer att integreras i en central styrenhet, Thermia Link, vilket gör det möjligt att via Thermia Online fjärrstyrning övervaka värmesystemet på distans men även att styra värmen i byggnadens olika delar var för sig, när man vill och var man än befinner sig där man har tillgång till internetuppkoppling och dator/smart telefon/surfplatta. Detta ger trygghet, bekvämlighet och energibesparing i en stor byggnad där man har olika värmebehov i olika delar av lokalerna beroende på hur de nyttjas.

Byggnadsminne

Ritat av Växjöarkitekten Karl Kjellberg stod det nya Folkets Hus i Norrhult klart 1936. Kostnaden uppgick till 65 000 kronor. Byggnaden inrymmer teatersalong, danssalong, samlingssal, bibliotek, kök och vaktmästarbostad. Byggnaden är välbevarad, både exteriört och interiört.

Norrhults Folkets Hus med tillhörande park blev 1999 byggnadsminnesförklarat.

Byggnaden används som biograf, festlokal, möteslokal mm. Med en väl fungerade styrelse och ideella krafter går Norrhults Folkets Hus en ljus framtid till mötes.

30 juni 2014