Vanliga frågor om värmepumpar

Vanliga frågor om värmepumpar

Att byta värmekälla i bostaden är ett stort beslut oavsett om du ska byta uppvärmningssystem eller bara värmepumpen. Vi har samlat en del vanliga frågor om just värmepumpar. Kanske hittar du svar på något du undrar över - annars kan du se frågorna som ett bra hjälpmedel när du ska ta beslut kring vilken som är rätt värmepump för dig - priset är endast en faktor, det finns många andra att överväga.

 

Vilka typer av värmepumpar finns och hur skiljer de sig åt?

Det finns huvudsakligen tre typer - luft/luft, luft/vatten och bergvärme. Bergvärme, jordvärme och sjövärme bygger på samma teknik. Varje typ har sina egna fördelar, beroende på ditt hus läge och dina energibehov. Luft/luft är enkel att installera medan bergvärme är väldigt effektiv men kräver en större initial investering. Läs mer om: Bergvärme, Jordvärme, Sjövärme, Luftvärme.

Hur mycket kan jag spara på mina uppvärmningskostnader med en värmepump?

Det korta svaret är tyvärr: Det beror på. Många av våra kunder upplever en besparing på 50% men det beror på många faktorer. Den viktigaste är naturligtivs vad man byter från. Störst effekt har det att byta från direktverkande el till en bergvärmepump med högt scop-värde. Skapa dig en bild av hur din föbrukning ser ut fördelat på uppvärmning och tappvatten och fråga gärna oss om vad olika värmpumpar skulle kunna spara åt dig. 
 

Vad är normal livslängd för en värmepump och vilket underhåll krävs?


En värmepump håller normalt mellan 15-20 år. Att välja en kvalitetsprodukt som går att reparera kan löna sig på sikt. Regelbunden service, att rengöra filter och se till att systemet inte är överbelastat hjälper till att förlänga värmepumpens livslängd.
 

Vad finns det för vanliga problem med värmepumpar och hur visar de sig?

Dålig värmeutledning, långgsam uppvärmning av varmvatten, konstiga ljud, eller högre energiåtgång kan tyda på att värmpeumpen inte fungerar optimalt. Felkoder är givetvis också problematiskt. Om du märker dessa, bör du ringa oss. Om du har serviceavtal med digital övervakning av ditt värmesystem är det möjligt att vi kan felsöka på distans.

Vilken storlek och kapacitet ska värmepumpen ha för att fungera optimalt?

Detta är en viktig fråga. Vilken pump man bör välja beror på många faktorer som storlek, klimat och isolering i ditt hem. Våra tekniker kan hjälpa dig att hitta den mest kostnadseffektiva värmepumpen för ditt hem och komfort. Tänk gärna några år framåt. Kommer ni inom några år öka er förbrukning av varmvatten t.ex.?
 

Vilka är de mest energieffektiva värmepumparna på marknaden vad har de för effektivitet?

Titta på produktens energimärkning! Ju högre betyg, desto bättre. Det är också smart att jämföra årliga driftkostnader mellan olika modeller.
 

Behöver jag tillstånd för att installera en värmepump och hur går installationsprocessen till?

Beroende på var du bor och vilken typ av pump du väljer, kan tillstånd krävas. Vi kan guida dig så att du kan söka om rätt tillstånd och vi ser även till att följa säkerhetsprotokoll och förskrifter. Här kan du läsa om hur en installation går till.
 

Hur ofta behöver värmepumpen service av tekniker och vilka åtgärder kan jag utföra själv?

Normalt behöver värmepumpar service varje eller varannat år. Intervallet framgår av dokumentationen. Mellan service kan du själv rengöra filer eller byta dem samt hålla eventuell utomhusenhet fri från skräp.
 

Kan jag ansluta en värmepump med mitt nuvarande värmesystem och vilka är fördelarna med det?

Många värmepumpar kan anslutas till ett befintligt vattenburet värmesystem för ökad effektivitet. Det kan kräva en del anpassning men på längre sikt är detta ofta en lönsam investering.
 

Vad bör jag överväga när det gäller garantier, försäkringar och serviceavtal innan jag köper en värmepump?

Läs det finstilta! En bra garanti kan spara mycket pengar och ge dig lugn i sinnet. Se till att förstå vad som täcks och hur länge, samt om det finns några extra kostnader för framtida service eller reparationer. Fråga gärna oss om något verkar oklart.

Varmt välkommen att kontakta oss om du har andra frågor eller vill boka ett kostnadsfritt hembesök.

Kontakta oss

 

Installation av bergvärme i Växjö

Vårt mål är att det ska vara så enkelt som möjligt att installera bergvärme. Läs mer här om hur det går till när vi installerar en ny ber...

trending_flat Läs mer
Få bidrag till att energieffektivisera ditt småhus!

Många småhusägare känner inte till att de kan få bidrag till att energieffektivisera. Läs med här om du funderar på att byta värmelösning...

trending_flat Läs mer